2013. november 2., szombat

Egy kis összefoglaló

Magassága 109 cm, súlya 19950 gramm, és ezzel kinőttük a 20 kg-ig mérő csecsemőmérleget. :) Egyedül öltözik, de ehhez az kell, hogy kikészítsük neki a ruhát, amit fel kell vennie. Ha Ő választ ruhát magának, akkor mindig figyel a részletekre, azonos színeket választ, a figyelme kiterjed a zokni és a papucs színére is. 
Az étkezés az továbbra is kényes pont, egyszerűen nincs ideje rá. Nagyon-nagyon éhesnek kell lennie ahhoz, hogy 5 percnél tovább üljön az asztalnál. Leginkább falatokért rohangál, amit a bátyja nagyon nehezen tolerál. :) Én már azt hiszem feladtam a küzdelmet, remélem idővel ki fogja ezt nőni és eljön az az idő, amikor képes lesz egy étkezést az asztalnál tölteni. Addig pedig marad a kiabálás: -Zalán! Falat!!!, s Ő pedig rohan érte, majd el. :D 
Imád számítógépezni, mesét nézni, Nintendo Wii-vel játszani, szereti a kisautókat, a lego kockákat. Nagyon imádja, ha olvasok. Sok mindennel próbálkoztam, de az Anna, Peti, Gergő sorozattól nem nagyon lehet eltántorítani. Legutóbb a szülinapjára kapott Számok felfedezése könyvből olvastunk és oldottunk meg feladatokat. Imádja a számokat, nagyon jól számol. A két és háromjegyű számokkal is jól boldogul. Kisebb számokat összead, kivon, folyton számol valamit. Remek logikai érzéke van. Néhány napja ez a párbeszéd zajlott közöttünk:
Zalán: Anya! Ha én 30 éves leszek, akkor a Málna hány éves lesz?
Én: 28.
Zalán: és ha én 40 éves leszek, akkor a Málna hány éves lesz?
Én: 38.
Zalán: Óóóóh, mindig közel van hozzám... Akkor, ha én 39 éve leszek, Ő 37, ha én 27 éves leszek,  Ő 25.
S ezeken a számokon Ő nem gondolkodott, hanem rögtön mondta őket. S ez csak egy példa, szinte nap, mint nap mond valamit hasonlót. 
Tájékozódni is remekül tud. Városon belül azonnal szól, ha eltérünk az útiránytól, de ezt megteszi más városokban is. A múlt héten pl. Szegeden jártunk, ott, ahol előzőleg tavaly augusztusban voltunk. A célállomás előtti sarkon megszólalt, hogy itt már jártunk. Ha ez nem fordulna elő velünk gyakran, akkor mi is azt hinnénk, hogy véletlen... De nem az. Többszörösen teszteltük már, hihetetlenül jó a memóriája és rendkívül jól tájékozódik. Imád nézelődni az úton, a közlekedési táblákat már szinte kivétel nélkül ismeri.
Óvodáról még nem túl sokat tudok írni, mindösszesen 2x1 hetet volt, így mondhatni, hogy még a beszoktatás zajlik.
Nagyon cserfes, folyton jár a szája. :) Állandóan beszél, mindig mindent meg szeretne osztani velünk.
Választékosan, szépen beszél, de nem tisztán. Az R betű okoz problémát, de a logopédus azt mondta, hogy magától is javulhat, ebben az évben még nem igényel beavatkozást, jövő ősszel újra meghallgatja.
Nehezen tud veszíteni, elég akaratos, makacs. A Tomival össze-összevesznek emiatt. Zalán nem szereti a Tomitól elhangzó határozott utasításokat, azonnal ellenáll. Ha el szeretnénk érni nála olyat, amit Ő nem akar, akkor trükkökhöz szoktunk folyamodni. Leginkább az értelmére hagyatkozunk, elmagyarázzuk neki, hogy miért kell úgy... Vagy alkut kötünk vele: ha Te ezt most megteszed, akkor utána jöhet a Te elképzelésed is. Igyekszünk partnerként kezelni, akkor a legsimulékonyabb, olyankor szinte bármit el lehet érni Nála.
Nem sírós, a fájdalom küszöb nagyon magas Nála. Fizikai fájdalomtól nagyon-nagyon ritkán sír, s ha mégis, akkor nagyon hamar megnyugszik. A lelki fájdalom az, ami elgyengíti, ami könnyeket csal a szemébe.
Imád moziba járni, nagyon szívesen néz meséket. Érdeklik az állatokról szóló ismeretterjesztő filmek is, de szereti a Forma1-et, valamint a repülőkről szóló filmeket is. Nagyon nyitott a világra, minden érdekli, mindenre kíváncsi. Remélem ez így is fog maradni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése