2013. november 7., csütörtök

Zalán mondta... az óvodai erőszak kapcsán

Vegyes érzéseim vannak az óvodába járással kapcsolatosan...  Szinte minden nap éri valamilyen, kisebb-nagyobb atrocitás a kisfiamat. Hol megütik, hogy letaszítják a földre, hol beszólnak neki, hogy nyelvet öltögetnek... Ma éppen megdobálták az arcát, fejét homokkal, csupán csak azért, mert bement a kis házba... Tegnap is a kis házban terítették le a földre, ruhája, keze koszos lett.
Ma az óvónéni fogadott azzal, hogy ne ijedjek meg, Zalán szeme, szája, arca, haja csupa homok volt, de lemosták, már minden rendben. A két fiút - Balázst és Patrikot - megbüntette. 

Amikor érte megyek fél 12 körül, akkor néhány percig még játszik, addig, amíg beszélgetünk az Óvónénivel. Ma is így történt, s az alatt a néhány perc alatt a Balázs folyamatosan molesztálta, lökdöste, leszorította, erőszakkal a padra kényszerítette,  illetve a fejére is csapott a jobb kezével. Pedig a Zalán nem kereste az Ő társaságát, játszott egy nagy labdával. Balázs arra ment és el akarta venni Tőle, amit a kisfiam nem hagyott. Ezután következett a az erőszak...

 Miután kettesben maradtunk a kisfiammal kértem, hogy mesélje el mi történt a kis házban. Azt mondta, hogy bement és elkezdték megdobálni, melynek az óvónéni figyelmeztetése vetett véget. Arra a kérdésemre, hogy sírtál-e, azt válaszolta, hogy nem.
 Majd azt is megkérdeztem, hogy mit mondtál Balázsnak akkor, amikor bántott Téged? Zalán ezt válaszolta: -Azt mondtam neki, hogy meg kell tanulnod kedvesebben bánni az emberekkel!
Arra a kérdésemre pedig, hogy mit gondoltál akkor, amikor a fejedre csapott a Balázs? -azt válaszolta: Anya! Ha nagyobb lesz, akkor majd megtanul szépen viselkedni!

 :( :(

Próbálok rájönni, hogy miért alakulhat így a helyzet, egyelőre nem találok magyarázatot... Nem tudom, hogy a Zalán személyisége, viselkedése váltja ki a többiekből az agressziót vagy csupán arról van szó, hogy elég új még a csoportban, s ezért "kóstolgatják", vagy talán nem túl nagy mérete ad okot a bántalmazásra.
Az óvónők azt mondják, hogy ennek nincs nagy jelentősége, a Zalán nem kivételes eset, mindenki "sorra kerül", mindenkit érnek a nap folyamán kisebb-nagyobb sérelmek. Ne aggódjak, a Zalán megvédi magát és ez így van jól, tanulja is meg, hogy hogyan kell megvédenie magát.
 Arra a kérdésemre, hogy miért és hogyan történhet az meg, hogy egy gyermek agresszív és tettlegesen bántja a másikat, azt a választ kaptam: -Ilyen világot élünk....

...

(Tényleg ilyen világot élünk? Tényleg ez a normális? Vagy én aggódom túl ezt a helyzetet? Tényleg KELL közösségbe vinnem a gyermekemet? Mi lesz akkor, ha durvább "játékokat" is elkövetnek a csoporttársai? Féltsem a testi épségét? Mit tanul ebből a gyermekem? Milyen értékrendje lesz, ha ezt tartja majd normálisnak, követendőnek? S még millió kérdésem van, amire tudom, hogy nem fogok választ kapni, de rettenetesen el vagyok keseredve...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése