2015. január 20., kedd

Iskolába készülődünk...

Egy mérföldkőhöz érkeztünk... Iskolás lesz a gyermekünk... Szinte most született... 
Tegnap pedig szülői értekezleten voltam, felvételi tájékoztató szülői értekezleten. Városunkban 2 lehetőség áll rendelkezésre a tankötelesek számára, egyik az állami iskola a másik pedig a református egyház fenntartása alatt működő általános iskola és gimnázium. 
Az utóbbi egy választható iskola, felvételi rendszerrel. Szükséges hozzá lelkészi ajánlás, óvónői szakvélemény. Lehetőség van 8 évig általános iskolában járni, majd 4 év gimnázium, vagy 4 év általános iskola, majd 8 év gimnázium. Tomi ebbe az iskolába járt, 4 év  ált.iskola+8év gimnázium variációban. Elégedett voltam vele, végig kitűnő és jeles tanuló volt. A korábbi jó tapasztalatok miatt szeretnénk, ha a Zalán is ebbe az iskolába járna. 
Persze az is az igazsághoz tartozik, hogy a református iskolába bekerülnek a jobb képességű diákok, az állami iskolába pedig a "maradék", elég vegyes bőrszínnel. Úgy gondoljuk, hogy nem lehet cél számunkra, hogy gyermekünk abban a közösségben tanuljon. Jobbnak ítéljük, ha egy erősebb iskolában közepes tanuló, mintha egy gyengébb iskolában "jó". Ezen okok miatt nem jelentkezünk ebbe az iskolába, hanem a szomszéd településen működő 2 tannyelvű általános iskola lesz második helyen. A református iskolába január 31-ig lehet jelentkezni, február első hetében lezajlik a felvételi elbeszélgetés, az azt követő héten pedig döntés születik. Elég hamar ki fog derülni az eredmény, így egy esetleges sikertelen felvételi után még lesz lehetőségünk  a másik iskolába beiratkozni. 
Ma voltunk nyílt napon, a 2. osztályban, matematika órán. Nagyon tetszett a Zalánnak. :) Amikor kijöttünk megkérdezte, hogy mikor megy iskolába? Mondtam neki, hogy még 7 hónap múlva, amire azt válaszolta: -Nem lehetne 1-et elvenni belőle? Akkor hamarabb menne... :D

Kitöltöttük a jelentkezési lapot, majd beadtuk az oviba, mert az óvónőknek arra kell ráírni a véleményüket. Ezután felkerestük a lelkészi irodát, hogy ott is beszerezzük a szükséges  nyomtatványt. Itthon kitöltöttem és visszavittem a hivatalba, lelkészi véleményezésre.
Csütörtökön végig nézünk még egy olvasás órát, azután pedig várjuk az értesítést a felvételi elbeszélgetés időpontjáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése